Jilemnický student bojuje 3D tiskem proti COVID-19.

V aktuálním krizovém období se musí stále velká část zdravotníků spolehnout na pomoc široké veřejnosti. Šijí se roušky, vybírají se peníze na plicní ventilátory a pomocí 3D tisku se vyrábí ochranné štíty. Právě poslední položky se ujala iniciativa 3D tiskem proti COVID-19. Student jilemnického gymnázia Antonín Gazda má na starosti štíty pro pracovníky v první linii v Libereckém kraji.

3D tiskem proti COVID-19

Antonín Gazda, student 8.O na gymnáziu v Jilemnici, se již od začátku studia zajímá o technologie, přičemž jednou z nich je i 3D tisk. V posledních týdnech se kromě příprav na maturitu také aktivně zapojuje do současného dění a pomáhá zdravotníkům, kteří stojí v první linii boje s COVID-19. V následujícím rozhovoru nám popsal (nejen) svoji činnost.

Zdravotník MMN Jilemnice

  • Jak celá tato iniciativa vznikla? Co byl přesně prvotní impulz?

Celorepubliková facebooková stránka 3D tiskem proti COVID-19 vznikla v pondělí 16. března 2020. Nejdříve jsme se snažili vyvinout tištěné respirátory, ale po testování jsme došli k tomu, že jsou na tento typ 3D tisku nevhodné. Hledali jsme dál a za pár dní byl model na štíty na světě.


  • Jak jsi se vlastně k tomu dostal?

To bylo docela jednoduché. V jedné z facebookových skupin o 3D tisku jsem zahlédl tuto novou skupinu a přidal jsem se. No a když jsme byli v Libereckém kraji 3, byl jsem zvolen vedoucím (hlavně díky tomu, že jsem zařídil první montovnu, kde se daly štíty dezinfikovat ozonem).


  • Jak váš systém funguje, máte nějakou hierarchii? 

V Praze a Brně jsou centrály. Ty nás částečně zásobí materiálem na výrobu štítů. Každý kraj má pak montovnu a vedoucího kraje. Montovnu jsme nedávno přesunuli na SUPŠS v Železném Brodě. Sem nám lidé s elektromobily (hlavně Tesla) pomáhají svážet výtisky z celého kraje, které pak dezinfikujeme a balíme do kitů.


  • Kolik vás v této iniciativě je?

K dnešnímu dni nás je 32 tiskařů, někteří se 3D tiskem živí, někteří to mají jako hobby. A ozývají se nám i firmy z okolí, kteří nám chtějí pomoci. Například teď řešíme možnost výroby vstřikolisem.


  • Jak dlouho trvá vyrobit jeden štít?

Tisk obou dílů na štíty trvá většinou 2 hodiny, ale někteří to dokáží i za půl hodiny. S dezinfekcí ethanolem a kompletací to může být ještě půlhodina navíc. Dezinfikujeme ale ve velkém, takže se toho stihne hodně. Za 10 dní jsme už odevzdali 358 štítů a dalších 500 rozdáme v blízké době.


  • Celorepublikově spolupracujete s mnoha nemocnicemi, stalo se, že by vás nějaká odmítla? 

Všechny nemocnice nás vítaly s velikým vděkem. Je úžasné, kolik toho zdravotníci pro naše zdraví dělají a určitě by si zasloužili ochranné pomůcky. A pokud to stát nedokáže zařídit, šikovné české ručičky to zařídí mnohem rychleji.


  • Může se člověk nějak zapojit a pomoci? 

Pokud máte 3D tiskárnu a jen tak ladem stojí doma, přidejte se do naší facebookové skupiny 3D tiskem proti COVID-19 Liberecký kraj.

Také nám pomůžete lajkem na naší facebookové stránce , návštěvou webu 3dac.cz a nebo dokonce příspěvkem na celorepublikový transparentní účet 4233769003/0800.


  • Jak dlouho v tom chcete pokračovat? Do konce nouzového stavu?

Naše skupina reagovala na nedostatek ochranných pomůcek. Řekl bych, že až každý, kdo to potřebuje, bude mít k dispozici bezpečný ochranný štít. Ale pokud i potom budeme moct pomoci nějakým jiným způsobem skrz 3D tisk, určitě je v našich řadách mnoho nadšenců, kteří se do toho s chutí vrhnou.

KRIZOVÝ KANÁL PRO JILEMNICKO

2 Comments

  1. Děkuji za to, že jste tak šikovní a pracovití. Jste naší budoucí nadějí.
    ????????????

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *